www.omkonst.com:
Nya Stockholmsgallerier
Astrid Svangren, ANNAELLEGALLERY, Riddargatan 41, Stockholm, 28/1 – 4/3 2012
Irina Gebuhr , APA Gallery, Sibyllegatan 18, Stockholm, 9/2 – 4/3 2012
Barbro Andersson, Galerie Helena, Strandvägen 17, Stockholm, 4/2 – 26/2 2012

Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
Galerie Helena ställer ut Barbro Andersson Galleristerna Anna Bohman och Elle Frie visar verk av
Astrid Svangren på ANNAELLEGALLERY

Ett av Stockholms under senare år mer avsomnade gallerihörn kan glädjas åt tre nykomlingar som öppnat lagom till vårsäsongen: APA Gallery nära Östermalmstorg, ANNAELLEGALLERY inte långt ifrån Galleri Magnus Karlssons forna adress samt däremellan Galerie Helena på Strandvägen.

APA Gallery med galleristen Lena Gyllensund har med hjälp av Yvonne Sandberg, tidigare chef för Olle Olsson-huset, ställt samman ett lovande program med etablerade konstnärer. Först ut är Irina Gebuhr, som framöver kommer att följas av Fred Salmson, Katarina Norling, Christian Partos, Agnes Monus, Dan Wirén med flera.
     Det är verkligen sympatiskt att man uttryckligen deklarerar att en tanke är att fånga upp intressanta namn, vars tidigare gallerister lagt ned sin verksamhet. Flera av dessa gallerier låg dessutom på Östermalm. Det är säkert många med mig som saknar Galleri Argo, Galleri Svenska Bilder, Galleri Engström, Galerie Blanche, Galleri Krister Fahl och fjolårets Östermalmsförlust, Galerie Aronowitsch.
     Listan kan göras längre. En lite väl stor andel av tidigare Stockholmsetablerade konstnärer har under de senaste dryga fem-tio åren förlorat sitt fäste, och först nu börjar man ana att kloka nykomlingar inser värdet av att fånga upp dessa.

Om det är en trend vi ser att uppkalla gallerierna efter för- istället för efternamn, må vara osvuret. Men det kan konstateras att namnen Bohman och Olsson sedan länge är upptagna. För övrigt är det Lars Bohmans dotter Anna som tillsammans med barndomsvänninan Elle Frie (Peter Fries dotter) står bakom ANNAELLEGALLERY (i ett ord). Ambitionen är att blanda erfarenheter från Stockholm, södra Sverige och New York.
     Gamla ”Svalans livs” i hörnet Grev Magnigatan / Riddargatan har i deras händer förvandlats till ett av Stockholms vackrare gallerirum. Astrid Svangren inleder säsongen med en eterisk textil/glas/måleriinstallation. Hon följs av norskan Thale Vangen, som gick ut Malmö konsthögskola 2010.

Galleristen Helena Olsson, med lokal på Strandvägen 17, öppnar sin inledande säsong med måleri av Barbro Andersson och kommer under våren att visa verk av bland andra Channa Bankier och Mia Vendel.

Omkonsts redaktion ber att få hälsa de tre gallerierna välkomna och ser fram emot att följa dem i fortsättningen. 

Stockholm 2012-02-14 © Susanna Slöör


 


 

 

 


ÅPA Gallery ställer ut Irina Gebuhr


Galerie Helena


ÅPA Gallery


ANNAELLEGALLERY

 

ANNAELLEGALLERY, Stockholm | APA Gallery, Stockholm | Galerie Helena, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com