www.omkonst.se:
ATT LYSSNA OCH KÄNNA MED ÖGONEN
Richard G Carlsson och Anna Åstrand – Jakobsbergs konsthall, 25/11 2023–20/1 2024
Text: Susanna Slöör
skriv ut denna text
Utställningsvy © Richard G Carlsson, Anna Åstrand (klicka på bild för hög upplösning)
Målaren Richard G Carlsson har bjudit in sin yngre kollega, skulptören Anna Åstrand, att tillsammans ta sig an den intressanta konsthallen som ligger i Jakobsbergs bibliotek. De har skapat en mycket sevärd utställning som sätter lokalen på plats.

Richard G Carlsson har lämnat figurationen och ateljéinteriörerna bakom sig förutom i två små målningar som också fungerar som ingångar, eller om man så vill introduktioner till båda konstnärerna. Det är underfundigt och rimmar väl med valet av den gemensamma titeln till utställningen: Vad vi inte ser om vi inte ser. Den är inspirerad av amerikanska konstnären Agnes Martins (1912–2004) text med titeln What we do not see if we do not see.
      Vad målaren Richard G Carlsson och skulptören Anna Åstrand önskar, rentav fordrar förmodar jag, är att åtminstone våga pröva seendets sömlösa kopplingar mellan sinnena och den intuitivt väckta insikten. Rummet skapar en märklig pendling mellan närhet och distans. Du ser normalt in i lokalen som ett akvarium, men den har också ett djup som Richard G Carlsson och Anna Åstrand tillsammans effektivt använder.

© Richard G Carlsson

Tonen sätts av Richard G Carlsson med sitt bord av skisser i entrén som man skulle kunna se som förlagor till måleriet, men som förmodligen söker nå utöver ateljéns hotande vaneseende. Anna Åstrand fyller rummet med sina behållare av känslominnen, eller minnen av sinnesretningar. Om siktet ställs in för att se, så är det även hörseln och konsten att lyssna som konstnärerna uppmuntrar till.
       Anna Åstrands öron, paraplyparabol och snäckformer skapar tillsammans ett partitur som spelas upp genom promenaden i rummet mellan verken. Runtom och vid sidan förstärker Richard G Carlsson löpan av händelser i Åstrands skulpturer genom att skapa målningar som lätt pulserande men närmast hörbart andas gråskalor ur ett mättat mellanregister. I dem har han frigjort och samtidigt skapat minnesbehållare för alla sina tidigare prövande steg som målare.
       Anna Åstrand retar lusten att känna, både beröras inombords och handfast närma sig och röra vid verken. I viljan att låta bildkonsten omsättas till musik och känslor möter utställarna Agnes Martin som såg detta som konstens uppgift i sin personligt hållna abstrakta expressionism.

Temat fungerar utmärkt väl i Carlssons och Åstrands händer. Överhuvudtaget så fungerar möten mellan målare och skulptör fantastiskt bra för att skapa utställningar, där två konstnärer jämbördigt bygger ett verk tillsammans. De skapar ett konstnärligt lyft som en kurerad samlingsutställning sällan når upp till. Konst görs i mötet mellan konstnärer.  

Jakobsberg 2023-12-14 © Susanna Slöör


 


 

 

 


© Anna Åstrand


© Anna Åstrand


Jakobsbergs Konsthall | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com