www.omkonst.se:
DRÖJANDE TÄNKVÄRT
Susanna Marcus Jablonski, Holders – Saskia Neuman Gallery, Stockholm, 9/11–16/12 2023
Text: Susanna Slöör
skriv ut denna text
Untitled (Shelf I) © Susanna Marcus Jablonski
(klicka på bild för hög upplösning)
Untitled (Holder IV) © Susanna Marcus Jablonski
(klicka på bild för hög upplösning)
Weeping Lion © Susanna Marcus Jablonski
(klicka på bild för hög upplösning)

Good Mourning  var titeln på Susanna Marcus Jablonskis utställning i Marabouparkens projektrum BOX våren 2018. På Saskia Neuman Gallery möter tårarna rinnande ur ögonen på Stockholms mest kända lejon i entrérummet. Det är följdriktigt och fördjupande på ett vis som är specifikt för Susanna Marcus Jablonskis konsekventa och minutiöst borrande konstnärskap. Tårarna får stå för den gemensamma sorgen, och visst finnas det mycket att sörja, men också för självets skälvande olyckor och även vardagens små glädjeämnen.
       I somras visades hennes lejon som en del av Stockholms konsts sommarsatsning på utomhuskonst placerad vid Bergsunds strand. Det är formtaget med upphovsmakarens, Anders Årfelts, goda minne. Nu visas hela innandömet och processen bakom tårarna. Dunkar och styranordning bärs fram av skröjbrända hållare och genom droppanordningarnas plastledningar kan processen följas droppe för droppe. Det är lugnande, dröjande och tänkvärt.

Untitled (Shelf IV och VII) © Susanna Marcus Jablonski

Ändå är det alla underreden, självets bärande platshållare, som är huvudpersoner på utställningen. Alla vilar vi i korsbenets famn, sacrum. Ur bäckenet föds vi; det är också där alla våra jag samsas och hålls upprätta.
      Holders är den här gången den samlande titeln under vilket utställningens skulpturer tillsammans är verksamma. Almfrön lyfter ur sin behållare med hjälp av luft, atman och sång. Nackstödet i ilsket babyblått, vilar funktionsbefriat i sin ställning. Kotor och knaggar och knutor rundas och bärs fram av former som inte behöver ledas. I utställningens centrum hänger mot fondväggen en omfamning inspirerad av benet och korset i glas. Det är skirt och lockande skört.
       Beständighet och obeständighet byter momentant plats i Susanna Marcus Jablonskis samlande och bärande värld av ting som är brända för oss, påminnande om att de är kroppen som bär allas liv och önskningar. Omsorgen om knappen, kulan och det minimala bladet återkommer som en årlig önskan att påminna om att tåren i vilken substans och omständighet den än uppenbaras i är de levandes tecken.

Stockholm 2023-11-24 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Untitled (Shelf VI) © Susanna Marcus Jablonski

 


Sacrum © Susanna Marcus Jablonski


Saskia Neuman Gallery, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com