www.omkonst.se:
HEMMA I MÅLARENS VÄRLD

Anders Karlsson Hohl, Måleri, grafik och skulpturOlle Nymans ateljé, Saltsjö-Duvnäs, 5/8–17/9 2023
Text: Susanna Slöör
skriv ut denna text
Ur serien Iakttagare © Anders Karlsson Hohl
(klicka för att se hela i hög upplösning)
Installationsvy © Anders Karlsson Hohl
(klicka för att se hela i hög upplösning)

Det är en handfull ord som pockar på för att närma sig Anders Karlsson Hohls måleri i Olle Nymans ateljé. Eftertänksamt och infallsrikt skulle kunna vara en motsättning men fångar intrycket väl, liksom återhållet och uttrycksfullt som samsas i en vaggande kombination.
      Utställningen hålls samman mellan två större målningar: Stort segel och Vågen. I båda anar man den cigarrsmala kroppen av ett skrov lämpat att seglande smeka genom skärgårdens vatten. Överhuvudtaget är det något förhållandevis stillsamt men med obeveklig riktning som passerar i Anders Karlsson Hohls bilder. Det kan vara som nämnts seglaren på vattnet eller fågeln i skyn. Så hastigt och samtidigt långsamt livet sker, tänker jag.

Blått ett hav © Anders Karlsson Hohl

I målningen Överfarten grönskar havet mot solnedgången och båtkroppen fräser strävsamt för motor. Anders Karlsson Hohl verkar söka minimera sina måleriska åtbörder. Solnedgången bryter horisontlinjen mot en minimal rand av rent guld. Den violetta kvällningens intåg oljar sig lätt på ett vis som krämig tempera gärna gör mot en torr pannå. Jag gissar tempera, men det spelar ingen roll. Anders Karlsson Hohl använder akryl, olja och tempera och hittegodsfärg där det som bäst fungerar. De flesta målningarna är gjorda på slitstarka pannåer, subtilt ramade som stöd.

Iakttagare © Anders Karlsson Hohl

Eric Hallströms badande rekryter i målningen Vaxholms fästning väcks till liv som en hälsning från Anders Karlsson Hohl inför Blått ett hav. Inte bara titeln är lekfull, här har målaren funnit ett lämpligt och inspirerande blått kanske strandfynd som försiktigt tillförts ett bryggräcke och några simmare som sträcker ut i lustfyllda simtag. Världen växer inför det mest triviala om man bara använder ögonen likt Leonardos drömska blick under molnen. Det vet varje målare berikad med tålamod och känsla för när tillvaron plötsligt ändrar skepnad.
      Anders Karlsson Hohl gav ut en bok med sina verk främst grafik och dikter för några år sedan. Den kombinationen har också sin betydelse. Det finns sånger som vilar i varje bild, som även kräver att man orkar stilla sig och lyssna efter dem.
       Inför nackarna på Anders Karlsson Hohls iakttagare blir det uppenbart hur mångfacetterat begreppet iaktta är, att ta sig i akt inför något och bruka alla sinnen. Det är ändå lätt att känna sig hemma i världen som målaren visar.    

Stockholm 2023-08-23 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Överfarten © Anders Karlsson Hohl

 

 

 


Installationsvy © Anders Karlsson Hohl

 

 

 


Sjömansvisa © Anders Karlsson Hohl


Olle Nymans ateljé, Saltsjö-Duvnäs | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com