www.omkonst.com:
Konturerna av ett liv
Ulrica Lundberg, Galleri Öst, Konstakademien och Galleri Olsson, Stockholm, 3/3 - 8/4 2012

Text: Niels Hebert

skriv ut denna text
Verk ur utställningen "Vita Contemplativa" © Ulrica Lundberg Foto: Niels hebert

Att fläta håret, virka eller sträcka ut sig på sängen är handlingar som undersöks i Ulrica Lundbergs utställning "Vita Contemplativa". Kontemplation kan vara att sätta sig ned och begrunda sina villkor och val. Men kontemplation kan också infinna sig som ett tyst sällskap när människan studerar eller ägnar sig åt repetitiva göranden som handarbete eller som att fläta håret.

Utställningen i Galleri Öst består av sex bortåt två gånger två meter stora kolteckningar. I den första ser vi på nära håll en kvinnas kraftiga hårfläta forma ett flöde från övre bildkanten till den nedre, en jämn och vacker fläta gjord i lugn och ro, medan tiden sjunkit undan i den stilla handlingen att fläta håret framför spegeln.
     Sedan följer virkade dukar i teckning nummer två och tre. Dukarna är återgivna med respekt för varje tråd och för de skevheter som kan uppstå i ett handarbete. Den första dukens mönster är regelbundet, men utförandet osäkert som ett trevande efter mening. I den andra duken finns en blomma centralt placerad i mönstret, en blomma som kan stå för längtan, kanske kärlek. Också denna virkning bär spår av lärostycke.

I den fjärde teckningen som är utförd på duk, finns under ett finmaskigt nät ett bakomliggande mörkare nätverk: en väl använd sängbotten. Sängen kan vara en plats för kontemplation och man kan föreställa sig hur det känns att vila på en sängbotten som den här, som ger med sig på ett ganska behagligt sätt men som i längden kan framkalla ryggont.


 


 

 

 

I den femte teckningen ser vi en hårknut. Liksom i flätan finns här ett utsökt ljus- och skuggspel, men det ljusa är inte bara reflexer, utan ett och annat grått hårstrå. Men frisyren är överdådig, en fantasi om vad lockar kunde vara.

När Ulrica Lundberg återger delar av den synbara verkligheten kan man påstå att den egentliga upptäckten är det osynliga som framkallas i spretande mönster eller i en välanvänd resårbotten. Teckningarna drar upp konturerna av ett liv, ett livslopp, och kan ses som en sammanfattning av en lång tids mångförgrenade eftertankar.
     Så går livet. I den sista teckningen ser vi ett tjockt täcke, kanske av ylle, kanske ett bårtäcke som kan läggas på kistan under begravningsceremonin i kyrkan.

Stockholm 2012-03-13 © Niels Hebert

Ur "Vita Contemplativa"
© Ulrica Lundberg
"Sense and sensibility"
visas på Galleri Olsson

Konstakademien, Stockholm | Galleri Olsson, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com