www.omkonst.com:
Ödmjukhet vinner i längden
Dan Almqvist, Galleri PS, Göteborg, 8/11 – 23/11 2014
Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text
© Dan Almqvist © Dan Almqvist

Det lilla formatet kräver ett nära betraktande. Dan Almqvists målningar på Galleri PS är små, mycket små, mycket små – för att travestera Olle Adolphsons visa Okända Djur. Men ett litet format och ett nära betraktande har sina fördelar.
     Att likt Dan Almqvists ofta avbildade storögde pojke betrakta målningarna öppnar betydelsefulla dörrar till en annan värld. I Almqvists fall dörren till barndomen och sagans värld.

En av målningarna skildrar en prinsessa med en överdimensionerad krona, lik John Bauers prinsessa i en illustration för Tomtar och troll från 1915. I den världen var prinsessor vanligt förekommande.
     Hos Dan Almqvist hittar vi prinsessan i målningen Adalmina, hon som var huvudpersonen i Zacharias Topelius’ sedelärande saga om högfärd kontra ödmjukhet. Hon sitter på sin sten och framför henne finns en badmintonboll – en fjäderboll. Ovanför svävar en blå form under molnen – kanske sagans blåa fe.

© Dan Almqvist

I John Bauers bildvärld fanns ofta en liten spenslig pojke ute på äventyr bland tomtar och troll. Så även i Dan Almqvists värld, här i gestalt av en storögd pojke, som betraktar farligheterna omkring sig och betvingar sin rädsla i mötet med trollen av idag.
     Dan Almqvist symbolvärld är inte lika lättläst som John Bauers, men nog kan man ana att den ofta förekommande ekorren med stora ögon, lika stora som pojkens, är ett alter ego. I målningen Sländorna är ekorren ensam i mörka skogen under månskäran. Sländorna svävar omkring honom, som vita imaginära skepnader. Ekorren håller hårt i sitt ekollon bland blåklockorna och prästkragarna.
     Och när pojken står öga mot öga med en björn under en ensam stjärna utanför höghuset, eller som i målningen På gården vistas ensam ute i kylan, är det med stor sannolikhet barndomens utsatthet han skildrar.

De små formaten skapar en intim atmosfär mellan bilden och betraktaren. Så nära ser man också alla de finstämda och lågmälda valörskiftningarna.
     Högmod går före fall och ödmjukhet vinner i längden, sägs det i sagan om Aldamina. Man kan bara hoppas att så fortfarande är fallet i dessa tider, att det inte är storleken på målningarna som avgör.

Göteborg 2014-11-14 © Berit Jonsvik (text och foto)


 


 

 

 


"Sländorna" © Dan Almqvist


"Adalmina" © Dan Almqvist


© Dan Almqvist


Galleri PS, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com