www.omkonst.com:
Galleri Thomassen expanderar
Tom Bogaard / Samira Englund, Galleri Thomassen, Göteborg, 6/2 - 23/2 2014

Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text
"Walts Cave" © Tom Bogaard Utställningsvy från Galleri Thomassens nya lokaler

Konstscenen i Göteborg har under en längre tid dränerats på olika sätt. Fler gallerier har lagts ned eller flyttat till betydligt mindre lokaler. Även, Stenasalen, utställningsrummet på Konstmuseet som tidigare var tillgänglig för verksamma konstnärer, har försvunnit. I sådana dystra tider är det glädjande att notera att det ändå finns någon gallerist som satsar och tvärs emot den rådande trenden istället flyttar till större lokaler. Galleri Thomassen ligger nu på Götabergsgatan 32, samma gata som tidigare, men närmare hörnet mot Engelbrektsgatan. Det är en ljus lokal på ca 250 kvadratmeter uppdelad på flera rum, vilket möjliggör en intressant vandring mellan de olika rummen och verken.
     Paul Thomassen berättar att det kommer att bli utställningar som vanligt med mestadels två utställare samtidigt på övre planet. En halvtrappa ned i källarplan finns ytterligare ett stort rum, som gjort för installationer och skulptur. Det rummet är ännu inte iordningsställt, men kommer att ha längre utställningsperioder med mer omfattande utställningar och redovisning av större konstprojekt.
    Det ”nya” Galleri Thomassen är under uppstart och den 17 april blir det officiell invigning av galleriets alla utställningsrum. En efterlängtad scen, som har potentialen att kunna bli en spännande mötesplats för och med konsten.

Pågående utställning är Tom Bogaard med Hinterland, en iscensättning av drömmen om bortomlandet. Målningarna skildrar den envisa och eviga mänskliga längtan efter ett paradisiskt tillstånd i samklang med naturen, ett uppgående i vegetationen. Bogaard följer sin morbror Jack i spåren med utgångspunkt i hans efterlämnade material. Utställningen är en beskrivning av upptäcktsresandet från den tid, då det ännu fanns för västerlandet outforskade landområden. Men också hur falskt den bilden kan konstrueras utifrån två resenärers påstådda resor, morbror Jack och den danske journalisten Finn Marc, som 1986 skrev artiklar om resor han aldrig gjort. Fiktiva resor med påstådda strapatser i landområden bortom det kända. Bogaards måleri får karaktären av inte riktigt färdigframkallade foton eller foton hämtade ur ett album, där bilderna är urblekta av tiden och solen i ett tropiskt klimat.
     Installationen i det inre rummet består av objekt, som Bogaard använt i en video, där han även har konstruerat en upptäcktsresa till okänt land. En palm, en tropikhjälm, en dödskalle och två repliker av masker från Asarofolket är artefakter från hans fiktiva resa. Morbror Jack betraktar installationen lite från ovan ur en svartvit porträttmålning och tycks le igenkännande.

I lilla rummet visar Samira Englund, ursprungligen biolog, målningar med kopplingar till naturen, dess klassificering och systematisering.

Göteborg 2014-02-13 © Berit Jonsvik (text och foto)


 


 

 

 


"The Hinterland" © Tom Bogaard


Installation © Tom Bogaard


"Life Drawing" © Samira Englund


Galleri Thomassen, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com