www.omkonst.com:
Målningar som lyser av egen kraft
Suzan Frecon, "oil paintings and sun", David Zwirner Gallery, New York, 19/2 – 28/3 2015
Text: Mattias Lundblad

skriv ut denna text
"book of paint" © Suzan Frecon "terre verte" © Suzan Frecon

Suzan Frecons nya oljemålningar på David Zwirner Gallery på 535 19th Street i Chelsea, New York bekräftar klichén att mindre är mer. Endast åtta till antalet fyller de abstrakta verken upp sitt utrymme med värdighet, ett på var vägg. De största är dubbelpaneler. Med undantag av four directions består kompositionerna av snarlika element, en kombination av raka linjer och bågformer, genom utställningen.

Färgskalan domineras av jordfärger, men bryts av av en och annan Yves Klein-blå, som i lapis ordering adjacent blues. Först som sist är det färgen det handlar om i Suzan Frecons abstrakta måleri, och upplevelsen av den är också makalöst stark. Hon styr över färgens egenskaper med yttersta precision. Ofta river hon sitt eget pigment för att uppnå specifika visuella och taktila effekter. Ytans blankhet är en lika viktig kontrastvariabel som kulör och valör.
     Jag råkar komma till galleriet just i skymningen, strax innan konstljuset tar över från takfönstren, och det blir tydligt dels i hur hög grad målningarna samspelar med ljuset, dels hur de nästan lyser av egen kraft.

"four directions" © Suzan Frecon

Mycket av Frecons arbete handlar om ett antingen eller, eller både och. Målningarna börjar i ett arbetsintensivt och exakt skissarbete, men Frecon säger sig aldrig vilja låta precisionen gå till överdrift. Former verkar både spontant klumpiga och fullständigt uträknade. Hon har bestämt sig för vissa mått “av visuella skäl”, men vill inte låsa in sig i regelsystem. Här finns både visuell intuition och geometriska formler. Formerna växlar mellan positivt och negativt med ljuset nästan som en fotografisk solarisation. De mycket raka linjerna får blöda på Helen Frankenthaler-vis för att bryta upp precisionen, om än bara synligt i vissa vinklar. Penseldrag syns aldrig.
      Varje figurativ association är oavsiktlig och någon berättelse finns inte, men titlar som dark red cathedral, terre verte och DUST ger tydliga upplägg för fantasin att extrapolera figuration. Det kan alltså vara svårt att få grepp om bakomliggande tankar, och som betraktare hålls man aningen på tå. Detta tillsammans med den fysiska och visuella uppenbarelsen gör att upplevelsen av Suzan Frecons konst dröjer sig kvar länge.

New York 2015-03-11 © Mattias Lundblad

David Zwirner 525 W19th Street, New York. Öppet tis–lör 10–18


 


 

 

 


"earth takes its guidelines" © Suzan Frecon


"embodiment of red orange" © Suzan Frecon


"DUST" © Suzan Frecon


Galleri David Zwirner, New York | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com