www.omkonst.com:
En förlorad värld
Roger Hansson, "Målningar och skulpturer", Galleri 1, Göteborg, 10/10 – 30/10 2015
Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text
"En förlorad värld " © Roger Hansson © Roger Hansson

På den vita springaren rider en blåklädd figur i gul hatt och svart ögonmask. Han siktar med sitt trägevär mot ett okänt mål. Roger Hansson har förevigat de fria viddernas man – cowboyen. Nu har figurerna i hans målningar tagit tredimensionell form. Ryttaren i papier-maché synes rida över prärien jagandes en coyote – prärievargen.

Man talar ofta om sköra flickdrömmar, mera sällan om de sköra pojkdrömmarna. Om den manliga identifikationen med sina superhjältar, Batman, Zorro, Billy the Kid, cowboyen eller för den delen en uniformsklädd trumslagare.
     Roger Hanssons ikonografi kretsar kring dessa drömmar och idoler. I en naivistisk målerisk tradition formar han sina gestalter ofta ur serietidningarnas värld. De far runt i pratbubblor i en tänkt himmel på målningens yta. I en målning med titeln En förlorad värld samsas The Kid och Kalle Anka med flygplan och cowboys. Allt mot en himmel, som inte nödvändigtvis är blå, utan lika gärna klarröd.

© Roger Hansson

I det innersta rummet möter vi en annan av Roger Hanssons skulpturer, den enögde trumpetblåsaren, The Royal Police Band – Trumpet Blower, One eyed guard.
     Vid sidan av hänger målningen Natt i Big City. Där har Roger Hansson reducerat himlen till en liten mörk blå remsa i målningens överkant. En svart husfasad dominerar istället och vi får titta in i de upplysta fönstren. Batman tycks klättra i trädet framför huset. På taket siktar en cowboy med två pistoler rakt mot en Macdonalds skylt. På nedre botten bor någon med SWE tryckt på sin tröja. En supporter av något slag? Mannen i fönstret på andra sidan porten tycks ropa och ett vitt moln lämnar hans öppna mun. Kvinnan ovanför blickar ut med sorgsen min. En röd färgfläck på väggen bakom henne rinner ner till mannen på bottenvåningen.

Nu skildrar inte Roger Hansson sina manliga hjältar som kraftfulla muskelknippen, utan just som sköra drömgestalter. De, som ville, som vore, drömlandets söner, för att travestera Gustav Frödings visa Jag ville, jag vore i Indialand. En visa som uttrycker en önskan om att själen skulle kunna lossas ifrån det vaknas förhärjade strand. En önskan som Roger Hansson tycks dela med Fröding. I målningarna får vi följa de cyklande pojkarna, de ridande cowboysarna och piloternas luftfärder i sina flygande maskiner in i färgernas värld.
     Det spontana draget i penseln vittnar om glädje inför det måleriska hantverket.

Göteborg 2015-10-14 © Berit Jonsvik (text och foto)


 


 

 

 


© Roger Hansson


© Roger Hansson


© Roger Hansson


© Roger Hansson


Galleri 1, Göteborg | Omkonsts startsida


 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com