www.omkonst.com anmäler:
Hinnor av färg
Thomas Magnusson på Galleri Helle Knudsen 9/11 – 1/12 2002
Text: Leif Mattsson

Skira färghinnor och fiktiva, drömlika landskap möter oss på Thomas Magnussons utställning på Galleri Helle Knudsen. Detta är bilder som befinner sig mitt i en oavslutad process.


"Fuktighet", olja på plastfilm © Thomas Magnusson

Materialvalet är en viktig del av det konstnärliga uttrycket i Thomas Magnussons landskapsmålningar. Han experimenterar med plastfilm som bemålas på bägge sidor, vilket ger stora möjligheter till ett rikt valörspel. Färg som applicerats på baksidan av den transparanta plastfilmen ger en mjuk och nästan sammetslen karaktär. Framsidans råare färghinna kompletterar med en kontrasterande närvaro. Bilderna växlar mellan blankt och matt och får bitvis ett fotografiskt uttryck. I nästa stund är de ren färgmateria, så påtaglig att man nästan kan höra palettkniven skrapa mot plastytan.

I målningen ”Fuktighet” (ovan) får jag en känsla av att vandra genom ett landskap i dimma eller stilla regn. Tunna hinnor av fukt ömsom smeker, ömsom piskar mitt ansikte. Jag förs in i en overklig vattenvärld, inte olik den i Tarkovskijs filmer.


"Dawn", olja på pannå © Thomas Magnusson

”Dawn”, som är en målning på pannå, förmedlar en torrare och hetare stämning. Här har den hårdare ytan mjukats upp med känsliga pensel- och palettknivsstråk. Kompositionen är också mer rumsligt beskrivande och färgerna mer dominanta. Även i denna målning dyker färghinnorna upp men nu i form av tunna, svepande lasyrer. Tillsammans med en stram, horisontell ytindelning skapar de en meditativ och drömlik stämning.
”Dawn” blir den målning som får stå för den färgmässiga motpolen och får samtidigt komplettera utställningen med sin starka närvaro.

Stockholm 2002-11-11 © Leif Mattsson


Kort om Thomas Magnusson: Född 1953 i Sunne, bosatt i Stockholm. Utställningar i urval: Galleri Argo (Stockholm) 1985, 89, 90, 93 , Galleri 54 (Göteborg) 1992, Konstnärshuset 1997, Galleri Olsson & Uddenberg (Göteborg) 1999, 2002.

Mer information på hemsidan för Galleri Helle Knudsen

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text